Elk bier heeft zo zijn verhaal. Toegegeven, sommige verhalen zijn nou eenmaal interessanter dan anderen, maar in de rubriek ‘Over Het Bier’ doe ik uit de doeken hoe een bepaald bier tot stand is gekomen en wat de gedachte erachter is. In sommige gevallen is de gedachte vooraf geheel anders dan dat er uiteindelijk uit voortvloeit, maar dat mag de pret allemaal niet drukken. Bij deze het verhaal achter ons eerste bier, de American Stout. 

Hoe bedenk je zoiets?

Ik hoorde je vanaf onze homepage al denken: Een stout met sinaasappelschil, ahornsiroop en Laphroaig whisky.. hoe kom je erbij?

Een van de mooiste dingen van bier maken is om het samen te doen. In dit specifieke geval kwam het idee op bij Martijn, een collega van mij waar ik ook al eerder goed bier mee heb gemaakt. Martijn is een bierproeffanaat, kan als geen ander herkennen welk bier hij voor zich heeft en hij is net als ik altijd op zoek naar mooie nieuwe bieren. Hij heeft vaak goede ideeën over wat voor smaken hij wil combineren, die ik vervolgens kan vertalen naar een recept. 

sean-mungur-535792-unsplash
20180808_213344_small

Het recept begon vanuit de wens om een echt lekker ‘donkere-dagen-bier’ te maken voor de herfst en winter en initieel was het de bedoeling om juist een wat kruidiger bier te gaan brouwen, totdat we een Amerikaans dessert tegen kwamen waarin ahornsiroop (maple syrup), sinaasappel en bourbon centraal stond. Geen idee meer  wat het precies was (als ik het terugvind laat ik het weten), maar dat leek ons leuk om mee te stoeien. 

Het gebruiken van ahornsiroop en sinaasappelschil samen met sterke drank vroeg om een stevig bier als tegenhanger, maar tegelijkertijd moest het wel een drinkbaar geheel zijn. Omdat het een Amerikaans dessert was leek ons de American Stout een mooie basis vormen. Niet te zwaar met een alcoholpercentage tussen de 6 en 7%, maar wel lekker moutig en uitgesproken. 

Zo gezegd, zo gedaan: Medio 2018 brouwden wij de proefbatch en eind juli konden we die op fles gaan afvullen samen met de bourbon. 

Toch geen bourbon

Het recept vroeg inderdaad om bourbon, dus wij hebben braaf het recept geprobeerd met een Buffalo Trace. Die bourbon is lekker zacht van smaak en toegankelijk, maar wat bleek: Totaal geen match met ons bier!

Na behoorlijk wat pogingen de juiste match te vinden leek het een Japanse whisky uit te komen. Eigenlijk hadden we rokerige whiskies op voorhand uitgesloten omdat het niet echt een match zou zijn met de ahornsiroop en sinaasappel, maar toch probeerden we, oprecht voor de lol, nog even de Laphroaig 10yo erbij. Het was direct duidelijk: Dat was de match!

20181031_091002

Zo komt inspiratie uit vreemde hoeken. Het bier is dus geïnspireerd op een toetje waarvan ik de naam niet eens meer weet en gecombineerd met een whisky die ik op voorhand als match had uitgesloten. Het kan verkeren in de bierbrouwerij!

Benieuwd naar wat een American Stout nu precies is? Dan heb ik hieronder voor je de officiële stijlgids gekopieerd van het BJCP en voorzien van commentaar.

American Stout (20B) - BJCP style guide 2015

BJCP staat voor Beer Judge Certification Program, het is een Amerikaanse organisatie gericht op het verbeteren van de bierkennis en het definiëren van de bierstijlen. Nu ben ik zelf wars van stijlen en hoeft het niet zo puristisch, toch vind ik het wel leuk om wat inzicht te geven in de ‘echte’ American stout versus de mijne.

American Stout (20B) official style guide

Overall Impression: A fairly strong, highly roasted, bitter, hoppy dark stout. Has the body and dark flavors typical of stouts with a more aggressive American hop character and bitterness. 
Nick: Zelf heb ik meer Europese hoppen gebruikt omdat er al veel smaak van de andere toevoegingen afkomt, de wat harde bitterheid en uitgesproken aroma’s van Amerikaanse hopstijlen leken mij niet geschikt voor dit recept. 

Aroma: Moderate to strong aroma of roasted malts, often having a roasted coffee or dark chocolate quality. Burnt or charcoal aromas are acceptable at low levels. Medium to very low hop aroma, often with a citrusy or resiny character. Medium to no esters. Light alcohol-derived aromatics are also optional. 
Nick: Hier zitten we stijltechnisch wel goed, het hoparoma is ingetogen en met name komt het aroma van de mouten. De whisky speelt hierbij ook een grote rol, let vooral op de match van de sinaasappelschil met de whisky. 

Appearance: Generally a jet black color, although some may appear very dark brown. Large, persistent head of light tan to light brown in color. Usually opaque. 
Nick: Zwart. Ondoorzichtig. Check!

Flavor: Moderate to very high roasted malt flavors, often tasting of coffee, roasted coffee beans, dark or bittersweet chocolate. May have the flavor of slightly burnt coffee grounds, but this character should not be prominent. Low to medium malt sweetness, often with rich chocolate or caramel flavors. Medium to high bitterness. Low to high hop flavor, generally citrusy or resiny. Low to no esters. Medium to dry finish, occasionally with a lightly burnt quality. Alcohol flavors can be present up to medium levels, but smooth. 
Nick: Door de ahornsiroop lijkt het bier ietsje zoeter, maar dat komt ook door het gebruik van cara-mouten. Een flinke dosis chocolademout en intens zwarte mout leveren de geroosterde smaken op. De echte rooksmaak komt natuurlijk van de whisky af. Niet in lijn met de stijlgids maar ach, het is zo lekker…

Mouthfeel: Medium to full body. Can be somewhat creamy, particularly if a small amount of oats have been used to enhance mouthfeel. Can have a bit of roast-derived astringency, but this character should not be excessive. Medium-high to high carbonation. Light to moderately strong alcohol warmth, but smooth and not excessively hot. 
Nick: Een heel klein tikje astringent door de whisky en de vele donkere mouten, maar doordat het bier vrij vol is vallen die eigenlijk niet op. Het mondgevoel is over het algemeen bedoeld als iets voller dan dat je voor het percentage zou verwachten.

Characteristic Ingredients: Common American base malts and yeast. Varied use of dark and roasted malts, as well as caramel-type malts. Adjuncts such as oatmeal may be present in low quantities. American hop varieties. 
Nick: Hier is het recept spot on, met uitzondering van de hopsoorten dan he.

Vital Statistics:                       

Original Gravity:  1.050 – 1.075, Final Gravity:  1.010 – 1.022

Bitterness (IBU):  35 – 75

Color (EBC): 60 – 80                        

Alcohol (Abv):  5.0 – 7.0%

Nick: Hier kleurt het recept ook mooi tussen de lijntjes. Voor iemand die geen boodschap heeft aan stijlvoorschriften toch vrij keurig 😉

Categorieën: Producten

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder